Home » Sveikata » Dešreles ir bandeles mokykloje teks pamiršti

Dešreles ir bandeles mokykloje teks pamiršti

Dešreles ir bandeles mokykloje teks pamiršti

 

Birutė ZABUKIENĖ

Nuo sausio 1-osios patiekalai mokyklose ir darželiuose gaminami laikantis Maitinimo organizavimo tvarkos aprašo pakeitimų. Aprašo pakeitimuose papildytas vaikų maitinimui draudžiamų produktų sąrašas, nustatytas leidžiamas cukraus ir druskos kiekis, uždrausta valgio gaminimui naudoti hidrintus riebalus. Apie darželinukų ir pradinukų valgymo įpročius, maisto gaminimo naujoves, vaikų maitinimo seklumas ir gilumas kalbame su Utenos mokyklos-vaikų darželio „Varpelis“ direktore Rita Lekerauskiene ir dietiste Lina Bulkiene.

IMG_0090

Vaikų vagiaraštis – direktorės Ritos Lekerauskienės ir dietistės Linos Bulkienės rankose / Birutės Zabukienės nuotraukos

Mažiau – cukraus, šiukštu – hidrintų riebalų

Utenos mokykloje-vaikų darželyje „Varpelis“ kasdien maitinama iki 200 vaikų ir darbuotojų. Dauguma pradinukų valgo už savo pinigėlius – valgančių nemokamus pietus šiemet labai sumažėjo, nes savivaldybė sugriežtino taisykles. Iš 96 pradinukų nemokamai pietauja 11 vaikų. Bene šimto darželinukų tėvai renkasi vieną iš dviejų variantų: vaikas darželyje valgo tris arba du kartus (pusryčiai ir pietūs; pietūs ir vakarienė). Šioje mokykloje- vaikų darželyje, kaip ir kitose Utenos ugdymo įstaigose, nėra fiksuotos pinigų sumos, skirtos maistui, – jau seniai laikomasi principo, kad vaikas gautų reikalingą kiekį baltymų, angliavandenių ir kitų maisto medžiagų. Fiksuota suma skiriama tik nemokamiems pietums – jie kainuoja 1,14 Eur. Kasdienio vaikų valgio kaina skirtinga – ji priklauso nuo perkamų produktų kainos, tad ir mokestis už darželį kiekvieną mėnesį skirtingas. Vaikai maitinami pagal patvirtintus valgiaraščius: vienas skirtas darželinukams, kitas – pradinukams. Valgiaraščio prasmė – suderinti patiekalus taip, kad vaikas per savaitę gautų visų reikiamų medžiagų – ir geromis porcijomis. Tėvai, atvedę vaiką į darželį, visada žino, ką jų atžala valgys pusryčiams, pietums ar vakarienei – grupėse skelbiami valgiaraščiai. Nuo sausio pirmosios patiekalai gaminami laikantis Maitinimo organizavimo tvarkos aprašo pakeitimų. „Su dietiste išnagrinėjome naujuosius reikalavimus ir padarėme išvadą: mūsų valgiaraščiai juos atitinka. Atrodo – didelės naujovės, bet mes ir iki jų vaikus taip maitinome“, – sako direktorė Rita Lekerauskienė. Dietistė Lina Bulkienė apibūdina naujoves: „Aprašo pakeitimuose papildytas vaikų maitinimui draudžiamų produktų sąrašas. Nuo šiol draudžiami sūrūs gaminiai, kuriuose druskos daugiau kaip 1 g / 100g; sūryje ir mėsos gaminiuose leistinas kiekis šiek tiek didesnis – iki 1,7 g / 100 g“. Dietistė sako, kad dėl sūrių maisto produktų bėdų niekada nebuvo – juk darželyje vaikams bulvių traškučių niekas neperka, o cukraus kiekis arbatoje niekada neviršijo normos – arbatoje gali būti ne daugiau kaip 5 g cukraus 100 ml vandens. Arbatos darželyje – becukrės arba su minimaliu kiekiu cukraus. Kitaip tariant, į standartinį 200 g puodelį ar arbatos stiklinę dedama ne daugiau kaip 1 arbatinis šaukštelis cukraus. O kuo bloga kokakola, kuria retkarčiais palepiname vaikus? „Kokakola – tiesiog cukraus bomba. Išgėrus vieną skardinę (300 g), į organizmą patenka 8 arbatiniai šaukšteliai cukraus“ – sako direktorė. Dar vienas draudimas – gaminant maistą negalima naudoti hidrintų riebalų. „Hidrintų riebalų mes seniai atsisakėme. Margarino neperkame, gamindami patiekalus naudojame tik sviestą ir aliejų“, – sako dietistė. Pasak specialistės, hidrintų riebalų daugiausia greitame maiste, margarine ir konditerijos gaminiuose. Hidrinti riebalai yra žaliava margarinui ir kulinariniams riebalams gaminti. Augalinis aliejus yra kaitinamas iki 240 laipsnių. „Tos cheminės reakcijos natūraliai gamtoje nevyksta, jos yra sukurtos žmogaus. Hidrinti riebalai pigesni, lėčiau genda už gyvulinės kilmės riebalus, tačiau sveikos mitybos specialistai įvardintų nemažai grėsmių sveikatai“, – paaiškina moteris.

IMG_0085

Kodėl nekepa bandelių?

Daug metų direktore dirbanti Rita Lekerauskienė pasakoja, kad tik pradėjusi dirbti stengėsi, kad būtų gaminami vaikų mėgiami valgiai. Tačiau pasigilinus į maisto gaminimo, sveikos mitybos paslaptis, požiūris pasikeitė. „Ir perkamų produktų sudėtis, ir rekomendaciniai valgiaraščiai, ir patiekalų receptai – viskas pereina per mūsų vertinimo prizmę“, – teigia direktorė. Todėl „Varpelyje“ seniai nebekepamos bandelės. Iš pradžių vaikai pirkdavo daug bandelių, vėliau jas normuodavo – leisdavo nusipirkti po vieną, kol visai atsisakė jas kepti. Ir ne dėl to, kad virėjoms būtų lengviau, jos bandeles keptų ir dabar. Direktorė įvardija keletą priežasčių. Pirma, bandelės be cukraus neskanios. Antra, šiltos bandelės nesveika virškinimui. Trečia, vaikai „užkemša“ skrandį ir nebenori pietų. „Bandelės – ne pats geriausias produktas vaikams, nors vaikai jas ir mėgsta“, – įvertina direktorė.

Šiandien kvepia blynais

Kai mokykloje-vaikų darželyje buvo atliekamos mokinukų apklausos dėl mėgstamų maisto produktų, rezultatai nustebino: vaikams skaniausia… dešrelės, blynai ir varškėčiai. Tačiau dešrelės iš valgiaraščių išnyko. „Viską gaminame šviežiai“, – sako direktorė. Dešrelės vaikų maiste ir šiaip būdavo retas svečias – jas dėdavo nebent į omletą. O vaikų pamėgtų blynų kvapas retkarčiais pasklinda – tuomet vaikai džiaugiasi: „Šiandien kvepia blynais“. Dietistė juokiasi: „Jei žiūrėtume vien vaikų pageidavimų, kasdien keptume blynus“. Pusryčiaudami darželinukai dažnai valgo košę. Košės vaikams patinka, mėgstamiausia – bulvių košė, o paskutinę vietą pagal skanumą užima grikių košė. Vaikų mityboje išlikęs ir plokštainis, tiesa, jis kepamas retai, nes yra sunkiai virškinamas produktas. Didžkukuliai – tik virtų bulvių, kad lengviau virškintų. Vaikai nemėgsta (turbūt namuose neįpratę) troškintų daržovių. Daržoves mėgsta „atskiras“: jei agurkas – tik agurkas, jei pomidoras – tik pomidoras. „Net baltą mišrainę viena mama vaikui prašė patiekti taip: atskirai morkytė, atskirai žirneliai, atskirai bulvė. Šalia padažas – jei vaikas norės, įsidės“, – pasakoja direktorė. Direktorė svarsto: gal reikia atsisakyti baltos mišrainės? Bet mišrainę sunku kuo nors pakeisti, joje – daug komponentų. Abejonių kilo dėl majonezo, kuriuo gardinama mišrainė. Kaip sakė dietistė, darželyje netingima paskaityti maisto produktų etikečių, išsiaiškinta ir majonezo sudėtis – draudžiamų vartoti vaikų maitinimui produktų jame nėra. „Majonezo vaikų maiste naudojame labai mažai – jį, perpus sumaišytą su grietine, dedame tik į morkų salotas ir baltą mišrainę“, – pasakoja dietistė.

Ateities planuose – pilno grūdo miltai

Dabar rekomenduojama ir tėvai pageidauja gaminant maistą vaikams naudoti pilno grūdo miltus. Rupaus malimo (pilno grūdo) miltai žymiai naudingesni ir sveikesni nei įprastiniai balti miltai, kurie gaunami pašalinus iš grūdo gemalus ir luobelę. Kartu su grūdais pašalinami vitaminai bei mikroelementai. „Pamėginsime pirkti. Tik pilno grūdo miltai ir makaronai yra brangūs, vadinasi, maistas turėtų brangti, o kita vertus, kyla abejonių, ar vaikai valgys – blynai bus tamsūs. Jei vaikai nepratę – nevalgo. Bet visus patiekalus gaminti iš pilno grūdo neplanuojame – tėvai neišsimokės“, – sako direktorė.

Darbuotojai valgo iš to paties puodo

Mokyklos- vaikų darželio „Varpelis“ darbuotojai gali pietauti pačioje ugdymo įstaigoje. Ir maisto jiems niekas atskirai negamina. „Mes valgome tokį patį kotletą, kaip ir vaikas – tokio paties dydžio, tokios pat sudėties. Tik už pietus mokame 85 proc. brangiau, nei vaikai“, – kalbas neva darbuotojams gaminamas kitoks nei vaikams maistas išsklaido direktorė. Pasak dietistės, produktai maisto gaminimui skaičiuojami gramais. Tam pasitarnauja kompiuterinė programa – suvedamas valgiaraštis, valgančiųjų skaičius ir programa parodo produktų poreikį. Visgi visuomenėje dar gaji nuomonė, kad gaminant maistą vaikams pasitaiko nesąžiningumo atvejų. Direktorė nepyksta, bet darželyje galioja nerašyta taisyklė: net per pietų pertrauką perkant „Maximoje“ privalu pasiimti čekį.

1449 Iš viso matė 1 Šiandien peržiūrėjo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.