Home » Gallery » Aktualijos » Viešojo maitinimo įstaigose pažeidimų nemažėja

Viešojo maitinimo įstaigose pažeidimų nemažėja

Viešojo maitinimo įstaigose pažeidimų nemažėja

Valdas BAČKULIS

Tokią tendenciją fiksuoja Utenos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pagal paskutinių ketverių metų patikrinimų duomenis. Be planinių patikrinimų viešojo maitinimo įstaigose, šios tarnybos inspektoriai reaguoja ir į kiekvieną nusiskundimą iš šalies – net ir į anoniminius pranešimus. Apie tai, ką vertina šios įstaigos specialistai, kokie pažeidimai dažniausiai nustatomi miesto kavinėse, restoranuose bei kitose viešojo maitinimo vietose ir kuo skundžiasi jų lankytojai, kalbamės išsamiau su Utenos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąja specialisteproduktų inspektore Vaida Gavėniene.

img_0017Utenos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistėproduktų inspektorė Vaida Gavėnienė / Valdo Bačkulio nuotrauka

Vertina ne patiekalų skonį, o maisto gaminimo sąlygas

Tarnybos inspektoriai per patikrinimus viešojo maitinimo įstaigose vertina maisto gamybos sąlygas, kurios apima bendrą higienos būklę, virtuvės įrangą, produktų galiojimo laiką, jų gavimo dokumentus, laikymo sąlygas, patiekalų gaminimo technologinius aprašymus ir jų atitikimą pagamintiems patiekalams, darbuotojų higieną, tikrina privalomą dokumentaciją, žiūri, kad būtų užtikrintas žaliavų atsekamumas. Virtuvės darbuotojai turi dėvėti darbo drabužius, galvos apdangalus, maistą ruošti švariomis rankomis. Būtino reikalavimo maistą gaminti su tam skirtomis pirštinėmis nėra, tačiau jeigu ir gaminama, ir parduodama (pavyzdžiui, kebabinėse), šis reikalavimas privalomas. „Trumpiau tariant, maisto gaminimo sąlygos turi nekelti taršos rizikos“, – pabrėžia inspektorė Vaida Gavėnienė.

Kavinių ir restoranų maisto tvarkymo higienos būklę nusako jų įvertinimas vadinamaisiais kavos puodeliais: 5 puodeliai – labai gera būklė, 4 – gera, 3 – patenkinama, 2 – prasta. Kavinėse lipdukai su joms suteiktu Maisto ir veterinarijos tarnybos vertinimu turi būti užklijuoti lankytojams aiškiai matomoje vietoje. Pasak inspektorės, maitinimo įmonių vadovai iš pradžių į šį vertimą puodeliais žiūrėjo skeptiškai, tačiau dabar jau apsiprato, didžioji dalis jų nori aukštesnio balo. „Lipdukus su didesniu puodelių skaičiumi jie užklijuoja labai matomoje vietoje, su mažesniu – mažiau matomoje, bet jie privalo būti iškabinti“, – sako V. Gavėnienė.

Paskutiniais tarnybos duomenimis, yra įvertinta 90 proc. visų Utenos rajono kavinių ir restoranų, dar nespėta įvertinti tik neseniai atsidariusių. 5 puodeliais gali pasigirti restoranas „Alaušo slėnis“, picerija „Čili pica“, greito maisto restoranas „Hesburger“ ir kavinė „Metų laikai“. Devynios, t. y. maždaug pusė likusių kavinių, įvertintos 4 puodeliais, penkios – 3 puodeliais ir viena – 2 puodeliais.

Maisto ir veterinarijos tarnybos kavinėms suteiktas vertinimas neatspindi jose pagamintų ir lankytojų užsisakomų patiekalų kokybės skonio prasme – patiekalų skonio tarnybos specialistai nevertina. Šis vertinimas nieko nesako ir apie patiekalų pateikimą, ir apie aptarnavimo kultūrą kavinėse. Paprasčiau tariant, užsukę į 5 ar 4 puodeliais įvertintą kavinę, nebūtinai sulauksite besišypsančios padavėjos aptarnavimo ir labai skaniai pavalgysite.

Grubių pažeidimų pasitaiko itin retai

Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai maitinimo įstaigose tarnybos inspektorių nustatomi dėl vienokių ar kitokių trūkumų patalpose, dėl įrengimų susidėvėjimo, įmonės savikontrolės, kitų būtinų dokumentų tvarkymo ir, žinoma, higienos normų nesilaikymo. Pasak inspektorės V. Gavėnienės, tendencija, kad maitinimo įmonėse pažeidimų mažėtų, nepastebima. Maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimų metu fiksuota pažeidimų statistika tokia: iš visų viešojo maitinimo įstaigose rengtų patikrinimų 2013 m. su aptiktais pažeidimais buvo 51 proc., 2014 m. – 55 proc., 2015 m. – 59 proc., 2016 m. pirmame pusmetyje – 54 proc.

Grubių pažeidimų – kai maisto tvarkymas ir pagamintas maistas kelia pavojų žmonių sveikatai, t. y. nėra užtikrinama produktų sauga, patalpose betvarkė, nešvara, netinkamai laikomi produktai ir t. t. – pasitaiko labai retai. Tokiu atveju gali būti laikinai sustabdyta maitinimo įmonės veikla. 2014 m. dėl tokių pažeidimų buvo laikinai sustabdytas kinų restorano „Auksiniai liūtai“ darbas, tačiau daugiau panašių atvejų per pastaruosius metus nebuvo. Retai, bet pasitaiko, kad kurioje nors kavinėje nerandame jokių pažeidimų. Tuose restoranuose ar kavinėse, kurie turi aukščiausią vertinimo balą – 5 kavos puodelius, iš viso nenustatome pažeidimų arba jie būna labai menki“, – pasakoja inspektorė.

img_0009

Tarnybos inspektoriai nedelsdami reaguoja ir į skundus iš šalies, kurie kartai pasitvirtina, o kartais – ne. Inspektorė V. Gavėnienė prisimena atvejį, kai buvo gautas skundas iš vienos mokyklos valgyklos, jog patiekale rastas plaukas. Į valgyklą atvykę inspektoriai išvydo valgykloje dirbančias virėjas be galvos apdangalų. Kitą kartą vienoje kavinėje valgęs klientas pasiskundė, jog jam buvo atneštos salotos ne su kalakutiena, kaip nurodyta meniu, o su vištiena. Šis skundas taip pat buvo pagrįstas, nes tarnybos specialistai, patikrinę kavinės virtuvės produktus, kalakutienos nerado. Inspektorė paminėjo, jog prieš kurį laiką į jų tarnybą nuolat skambindavo ir piktybinis skundėjas, kuris neva vis kažką baisaus rasdavo patiekale ir tuo naudodamasis nemokėdavo už pietus. Galiausiai kavinės personalas nusprendė jo nebeaptarnauti, nes jo nusiskundimai buvo iš piršto laužti.

Pasak V. Gavėnienės, maitinimo įstaigų klientai iš esmės skundžiasi dėl patiekalų – buvo neskanu ar patiekalo išvaizda nepatiko, bet dažniausiai – kad vakare suskaudo pilvą, tačiau kažkodėl į gydytojus nesikreipė. Tokių skundų pagrįstumą nėra lengva įvertinti, nes neaišku, nuo kokio ir kur valgyto maisto jis sunegalavo.

Į kavinių rengiamus pobūvius savo maisto geriau nesinešti

Kalbant apie apsinuodijimus maistu, vyriausioji specialistė Vaida Gavėnienė pataria atsisakyti daug kam, atrodytų, nieko blogo nelemiančios senos tradicijos – į kavinių ar kitų maitinimo įstaigų rengiamus pobūvius atsinešti dar ir savo, namuose ar kur kitur gamintų, patiekalų. Kavinėms šiuo klausimu yra sugriežtintos sąlygos – joms draudžiama leisti klientams papildomai neštis savo patiekalus, jeigu vaišes jie užsakė toje maitinimo įstaigoje.

Jeigu jūs užsisakote šventę kavinėje, kavinė turi gaminti arba pasirūpinti visais maisto produktais – nuo šaltų, karštų patiekalų iki desertų, žodžiu, viskuo pasirūpinti – už absoliučiai visą maistą atsakinga kavinė. Savų tortų, įdarytų lydekų, vištų ir t. t. – nieko negalima neštis. Jeigu kažkas apsinuodija maistu, tada paprastai tikrinama viešojo maitinimo įmonė, kuri rengė tas vaišes. O kad į tą pobūvį dar buvo atsineštos farširuotos lydekos, kreminiai tortai, atvežti į Uteną iš Žemaitijos karštą vasarą, pamirštama. Net ir tie, kurie suserga, pamiršta, nes nenori to pripažinti, juk tai buvo mamos ar tetos keptas tortas, ir nuo jo gi nesusirgsi. Tada būna sunku nustatyti, koks maistas buvo susirgimo priežastis, ir įmonės taip pat patenka į labai keblią padėtį“, – sako inspektorė.

Inspektorė primena ir dar vieną, tik nuo 2015 m. gruodžio įsigaliojusį reikalavimą – viešojo maitinimo įmonės turi informuoti lankytojus apie alergiją sukeliančias medžiagas ir produktus, jeigu jie naudojami gaminant patiekalus ir patenka į jų sudėtį. Alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagų išskiriama net 14 grupių – pradedant glitimo turinčiais javais (t. y. kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, spelta, kamutas arba jų sukryžmintos atmainos) ir jų produktais ir baigiant moliuskais ir jų produktais. „Jeigu lankytojas yra alergiškas tam tikriems produktams, jis turi žinoti, į ką jam kreiptis kavinėje, ta informacija turi būti aiškiai matomoje vietoje, išspausdinta kavinės meniu prie patiekalų“, – teigia specialistė.

Nors Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, anot pašnekovės, nėra maloniai laukiami kavinių savininkų, bendradarbiavimas tarp maitinimo įstaigų ir šios tarnybos galėtų būti sklandesnis. Konsultuoti, patarti, priminti reikalavimus tarnybos specialistai pasiruošę visada – ne tik patikrinimų metu.

1634 Iš viso matė 2 Šiandien peržiūrėjo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.