Home » Gallery » Verslas » Augindamas kalakutus, jais rūpinasi kaip vaikais

Augindamas kalakutus, jais rūpinasi kaip vaikais

Augindamas kalakutus, jais rūpinasi kaip vaikais

.

Valdas BAČKULIS

Anykščių rajoneo Debeikių seniūnijoje kalakutus auginantis ūkininkas Vladislovas Tamošiūnas tvirtina, kad jo užaugintų kalakutų mėsa – itin geros kokybės. Tuo abejoti, matyt, neleidžia kad ir toks faktas: kievieną lapkritį, artėjant didžiajai JAV nacionalinei šventei – Padėkos dienai, Amerikos ambasada Vilniuje iš šio ūkininko užsako apie 50 kalakutų ir dovanoja darbuotojams, nes Padėkos dienos paminėjimas jiems neįsivaizduojamas be didžiulio kepto kalakuto. „Kas jau kas, o amerikiečiai tai tikrai žino, koks turi būti tikras kalakutas“, – sako V. Tamošiūnas.

Teko praminti kelius

V. Tamošiūnas, nors pagal išsilavinimą energetikas, vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo auginti didžiuosius mėsinius kalakutus. Daugiau nei prieš 20 metų jis iš Anglijos parsisiuntė baltųjų kalakutų BIG 6 veislės kiaušinių. Anot ūkininko, tuo metu Lietuvoje paukščių dar niekas neaugino, ir apskritai kalakutieną retai kas valgė. Apie šią anglų išvestą kalakutų veislę jis sužinojo skaitydamas rusišką laikraštį „Izvestija“ („Žinios“). Kreipėsi į Staniūnų veislinės paukštininkystės stotį, kad jam patartų, kokiu būdu jų įsiveisti. Stoties darbuotojai jam padėjo užmegzti ryšius su inkubacinėmis šios veislės kalakutų fermomis užsienyje. Ūkininkas konsultavosi ir su Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės instituto mokslininkais, kaip subalansuoti visavertį lesalų racioną jo auginamiems paukščiams. Instituto mokslininkai ir patys jo ūkyje atliko tyrimus, dirbo šios srities specialistai ir iš Vokietijos. Kad pasisemtų patirties, ūkininkas yra lankęsis Danijos, Prancūzijos kalakutų augintojų ūkiuose. „Ne viename Danijos ūkyje teko matyti net įrengtą muziejų: rodomas ūkio inventorius, pradedant nuo arklių pakinktų ir baigiant šiuolaikine technika. Ten ūkininkauja šeimos, verslą perimančios iš kartos į kartą, ir gali matyti, kaip dirbo to ūkininko prosenelis, senelis, tėvas. O mes, pabėgę sovietinės vergystės, neturėjom nei žinių, nei patirties, nei normalių sąlygų užsiimti ūkine paukštininkyste“, pasakoja V. Tamošiūnas. Fermas kalakutams auginti ūkininkas įrengė tarybiniais laikais statytame kiaulių komplekse. Jį pertvarkė, sumontuodamas modernias šėryklas ir girdyklas, įrengė dujinį patalpų šildymą, ventiliaciją. Oro temperatūra ir santykinė drėgmė jose valdoma kompiuteriu.

img_0025

Vladislovas Tamošiūnas vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo auginti baltuosius kalakutus / Valdo Bačkulio nuotraukos

Įsitvirtino kaip sveikų paukščių augintojas

Kasmet balandžio mėnesį V. Tamošiūno kalakutų fermose pasklinda mažyčių kalakučiukų cypsėjimas. Ūkininkas iš veislinių inkubacinių fermų Švedijoje ir Lenkijoje užsisako jų keliolika tūkstančių. „Tada mano fermos virsta vaikų lopšeliais-darželiais. Su šiais paukščiukais reikia elgtis kaip su kūdikiais. Jie labai lepūs, itin jautrūs temperatūros pokyčiams, gali greitai peršalti ar pasigauti kokį virusą, aiškina ūkininkas. – Mažiukams kalakučiukams reikia labai kaloringo maisto – sojos, kukurūzų, kad gautų startą augimui. Panašiai kaip ir žmogus jei auga skurdžiai nuo vaikystės, tai nelabai išsitiesia ir gyvenime.“ Debeikietis naudoja ir profilaktines priemones, vakcinuoja kalakučiukus nuo užkrečiamųjų ligų. Rūpestingai ūkininko prižiūrimi jie būna švarūs ir mažiau serga. Po 12 mėnes šie paaugę kalakučiukai, anot pašnekovo, tampa „bernais“, „kavalieriais“, sveriančiais apie 2 kilogramus. Tuos „bernus“ iš jo perka kiti ūkininkai, sodininkai, pavieniai mėgėjai paukščių augintojai ir toliau augina savo ūkiuose. V. Tamošiūnas turi gerą vardą tarp paaugintų kalukučiukų pirkėjų, nes per 20 metų įsitvirtino kaip sveikų, ligoms atsparių paukščių augintojas. Iš jo kalakučiukus perka ne tik lietuviai, bet ir latviai, estai. Ūkininkas pasakoja, kad pardavinėdamas savo paukščius turgavietėse, prašo administracijos jam suteikti prekybos vietą toliau nuo kitų paukščių pardavėjų, kad apsaugotų savo sparnuočius nuo virusinių ligų.

Kiek sveriantis kalakutas yra skaniausias?

Vasaros viduryje ūkininkas užsisako naują mažylių kalakučiukų partiją, tik mažesnę – iki 2000. Tokį kiekį paukščių ūkininkas augina 56 mėnesius ir ruošia pardavimui artėjant kalėdinėms ir naujametinėms šventėms. Vieno kilogramo kaina – 4,5 euro.Kalakuto mėsos skonis, maistinės savybės priklauso nuo jo brandumo, amžiaus. Ir, žinoma, svarbiausia – nuo pašarų, lesalo“, teigia ūkininkas. Jo auginamų paukščių lesalų racioną sudaro kukurūzai, žirniai, saldieji lubinai, miežiai, kviečiai, ūkininkas nenaudoja kombinuotų pašarų. Vienas iš šių kultūrų jis pats ekologiškai augina savo laukuose, kitas perka iš kitų Lietuvos ūkininkų. V. Tamošiūnas taip pat nenaudoja jokių nenatūralių kalakutų augimą skatinančių priemonių. Be to, jo fermose įrengtos šoninės durys, pro kurias paukščiai išleidžiami į lauką. „Jie turi visą hektarą laisvės, gali kvėpuoti grynu oru, gauna saulės, savaime gaminasi vitaminas D, o visa tai labai labai teigimai veikia jų augimą“, pasakoja ūkininkas. Per 56 mėnesius taip prižiūrimi V. Tamošiūno kalakutai užauga iki 812 kilogramų ir tada jų mėsa pasidaro brandi, įgyja geriausias maistines savybes. Tokio svorio šie karališkieji paukščiai ir tampa Amerikos ambasados darbuotojų delikatesu per Padėkos dieną ir kitų pirkėjų kalėdinio stalo puošmena.

Išlikti sveikam padėjo kalakutiena

Paklaustas, ar pats mėgsta kalakutieną ir ar dar jos neatsivalgė, V. Tamošiūnas neabejotinai atsako „taip.“ Jis ypač vertina ir dažnai valgo krūtinėlės kepsnius, nes viso kalakuto kasdien juk nekepsi. 72-jų metų ūkininkas sako besijaučiantis kaip keturiasdešimtmetis ir neabejoja, kad gerą fizinę būklę jam padeda išlaikyti labai mažai cholesterolio ir riebalų turinti kalakutiena – 100 g kalakutų krūtinėlės mėsoje yra tik 0,71,4 g riebalų ir tik 65 mg cholesterolio. Anot ūkininko, šių paukščių mėsa turi itin daug naudingų medžiagų, padedančių stiprėti žmogaus imuninei sistemai, ji lengvai virškinama, o mokslininkai esą yra paskelbę, kad ją valgant gyvenimo trukmę galima prailginti net iki 40 procentų. Kalakutiena labai rekomenduotina ir virškinimo problemų turintiesms ar maistui alergiškiems mažiems vaikams. Todėl, kaip teigia paukščių ūkio šeimininkas, iš jo kalakutieną perka ne tik prieš žiemos šventes, bet užsisako ir dažniau – ypač tie, kas žino apie idealias jos maistines savybes ar turi sergančių artimųjų, kuriems reikia dietinio sveiko maisto.

Na, o norintiems iškepti visą didžiulį kalakutą ir pradžiuginti svečius prie Kalėdų stalo, V. Tamošiūnas pasiūlo gana paprastą receptą. „Kalakutas bus minkštas ir sultingas, jeigu gausiai jį įtrinsite druska, pipirais, kmynais ir smulkintais česnakais ir kelias dienas ar net savaitę marinuosite užpiltą rūgpieniu arba kefyru. Prieš kepant kalakuto krūtinėlę galima prismaigstyti rūkytų lašinukų šiaudeliais,subadžius ją smailiu peiliu. Jei mėgstate, prikimškite paukštį obuoliais ar džiovintais vaisiais. Kepti geriausia kepimo rankovėje arba apgaubtą kepimo folija. Kepti reikės ilgai, mažiausiai 45 val. apie 200 laipsnių karštumo orkaitėje. Baigiant kepti, foliją prakirpkite ir leiskite kepsniui apskrusti – bus ne tik skanu, bet ir įspūdinga stalo puošmena“, – tikina V. Tamošiūnas.

img_0046 img_0038 img_0019 img_0017

5646 Iš viso matė 2 Šiandien peržiūrėjo

Comments (1)

  1. Anonimas parašė:

    Labai gražu beja aš esu ten duvus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.