Home » Sveikata » 100 g šaltai rūkytos dešros – 83 procentai paros druskos normos

100 g šaltai rūkytos dešros – 83 procentai paros druskos normos

100 g šaltai rūkytos dešros – 83 procentai paros druskos normos

.

Bendrinėje kalboje žodis druska paprastai reiškia valgomąją druską – natrio chloridą, kurio 40 procentų sudaro natris ir 60 procentų – chloridai.

Šviežioje, neperdirbtoje mėsoje, vištienoje natūraliai yra nedideli natrio kiekiai (perskaičiavus į druską gautume 0,15–0,3 g/100 g). Druska pridedama perdirbant mėsą ir gaminant iš jos gaminius dėl intensyvesnio aromato, skonio ir ilgesnės vartojimo trukmės.

Į maistą pridėta druska ne tik stabdo mikroorganizmų dauginimąsi, tačiau turi ir tam tikrų technologinių savybių (padeda ekstrahuoti druskoje tirpius baltymus emulsijos stabilizavimui, pagerina mėsos sukibimą kepimo metu, vandens sulaikymą), sustiprina mėsos skonį ir aromatą. Nors druskos funkcionalumas maisto produktuose yra įvairus, vartotojams svarbiausia – jos įtaka juslinėms savybėms.

Sūrumas yra vienas iš penkių liežuviu jaučiamų pagrindinių maisto skonių (taip pat saldumas, rūgštumas, kartumas ir umami). Pridėjus druskos į maistą, galima paryškinti ar paslėpti tam tikrus kvapus ir skonius, pavyzdžiui, druska gali sumažinti kartumą ar sustiprinti saldumą.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas 2015–2016 m. ištyrė druskos kiekį 137 įvairių dešrų mėginiuose. Vidutinis nustatytas druskos kiekis – 2,53 g/100 g (mediana 1,96 g/100 g). Druskos dešrose yra nuo 1,3 g/100 g iki 6,35 g/100 g, t. y. skiriasi beveik 5 kartus, o atskirose dešrų grupėse druskos kiekis svyruoja 2,5–3,2 karto.

Mažiausiai sūrios – virtos dešros (vidutiniškai druskos 1,86 g/100 g), sūriausios – šaltai rūkytos (vidutiniškai druskos 4,16 g/100 g) ir vytintos dešros (vidutiniškai druskos 4,29 g/100 g). Analizuojant tirtų mėginių rezultatus matosi, kad visų dešrų druskos mediana yra mažesnė nei vidurkis, tai rodo, kad yra labai sūrių gaminių, dėl kurių didėja vidurkio reikšmė.

Karštai rūkytose dešrose vidutiniškai druskos yra 2,05 g/100 g ir tai du kartus mažiau nei šaltai rūkytose dešrose.

2015–2016 m. NMVRVI atlikta 113 kitų nei dešros mėsos gaminių tyrimų. Daugiausia druskos yra šaltai rūkytuose (vidurkis – 4,23 g/100 g), vytintuose (vidurkis – 3,79 g/100 g) ir sūdytuose (vidurkis – 3,77 g/100 g) mėsos gaminiuose, mažiausiai – tokiuose gaminiuose kaip vyniotiniai, slėgtainiai ir kiti kulinarijos mėsos gaminiai (vidutiniškai – 1,64 g/100 g). Kaip ir dešrų atveju – karštai rūkytuose mėsos gaminiuose yra beveik dvigubai mažiau druskos nei šaltai rūkytuose.

Pateikti skaičiai rodo, kad dešros ir kiti mėsos gaminiai – labai sūrūs maisto produktai: suvalgę 100 g šaltai rūkytos dešros ar kito šaltai rūkyto ar vytinto mėsos gaminio, gauname per 80 % paros druskos normos.

Palyginome 2010–2012 m. ir 2015–2016 m. NMVRVI atliktų tyrimų duomenis apie druskos koncentracijas kai kuriuose mėsos produktuose. Pagal tyrimų duomenis, šaltai rūkytoje, virtoje dešroje, vyniotiniuose ir panašiuose gaminiuose druskos kiekis kiek sumažėjo, o karštai rūkytose dešrose druskos sumažėjo net 24 %.

NMVRV instituto informacija

160 Iš viso matė 2 Šiandien peržiūrėjo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.