Home » Gallery » Verslas » Obuolių derlius užgriuvo pavėluotai, bet gausiai

Obuolių derlius užgriuvo pavėluotai, bet gausiai

Obuolių derlius užgriuvo pavėluotai, bet gausiai

.

Kristina SAKAITĖ

Nežinia, kieno soduose obuoliauja uteniškiai, bet nesiskundžia, kad derlius prastas, o krepšiai tušti. Tiesa, obuoliauti pradėjo dviem savaitėm vėliau, užtai dabar duoda darbo sulčių spaudėjams tiek, kad šie pluša beveik neatsitiesdami. Spaudėjai sako, kad sultimis reikia aprūpinti ne tik uteniškius, bet iš gretimų rajonų atvykstančius obuoliautojus, tačiau ilgai laukti klientams netenka – gatavas sultis gali atsiimti jau po kelių valandų.

Nekaitintos – naudingesnės

Laimutis Bikus, spaudžiantis sultis Sirutėnuose (Utenos r.), sako sulaukiantis mažiau klientų, nei kiti spaudėjai, nes sulčių nekaitina. Su obuolių maišais atvažiuoja tie, kurie nori pigiau išsispausti sultis, o jas pasterizuoja namuose, kitiems reikia nekaitintų sulčių, nes gamina vyną. „Turintys didesnius šaldiklius sultis užsišaldo – buteliuose ar plastikiniuose maišeliuose. Nekaitintose sultyse išlieka vitaminai. Vienas čia apsilankęs gydytojas aiškino, kad turintys problemų su skrandžiu turėtų gerti šviežias sultis, jos nedidina rūgštingumo“, – pasakoja L. Bikus.

L. Bikaus klientai – aplinkinių kaimų gyventojai, tačiau pašnekovas juokiasi sulaukiantis ir uteniškių, kuriuos atsiunčia kiti sulčių spaudėjai, nenorintys gaišti, kai reikia išspausti vos maišą obuolių.

L. Bikus paslaugos kainos nekėlė nuo lito laikų, už kilogramą išspaustų obuolių ima 7 ct. „Pakelsi kainą, klientų neturėsi…“ – sako verslaujantis vyras. Jo klientų poreikiai kuklūs, dažnas tenkinasi 15–30 l išspaustų sulčių. Kai kurie, pritrūkę sulčių, per sezoną sugrįžta vis su kitu maišu vaisių.

dsc_0159

Mariui Satkūnui retai išpuola laisva diena / Kristinos Sakaitės nuotraukos

Senosios veislės atsparesnės

Sirutėnuose besidarbuojantis L. Bikus sako, kad tobulo sezono nebūna, bet nesutinka, kad obuoliai prastai derėjo. „Obuoliai normalūs, gal kai kur nušalo, obelys pramečiuoja. Nebūna tokių metų, kad pas visus gausiai užderėtų obuolių“, – pastebi pats sodininkaujantis vyras.

Klientai lieka ištikimi įprastiems skoniams, tad ir šių metų sulčių kokteilių deriniai mažai keičiasi – obuolių sultys maišomos ir su lietuviškomis daržovėmis, ir su tropiniais vaisiais.

Žmonės atsiveža įvairių rūšių obuolių, rūgštesnes skiedžia morkų, arbūzų, melionų sultimis, dėl gražesnės spalvos naudoja aronijas.

Spaudėjas perspėja, kad su morkų sultimis sumaišytos ir apvirintos sultys įgauna virtos morkos (sriubos) skonį.

Visai netinkamų obuolių sultims nėra, tik iš alyvinių sulčių nedaug. „Kai kurie žmonės dar turi senųjų veislių obelų, alyviniai obuoliai būdavo tvirtesni, ilgiau laikėsi, dabartinės išvestos veislės alyviniai niekam tikę, jau ant obels supūva arba nukritę ištęžta ir tampa vapsvų maistu“, – tvirtina obuolių žinovas, turintis savo sodą, o sulčių paragaujantis kiekvieną kartą, kai tik spaudžia.

Paklaustas, iš kurios rūšies obuolių gaunamos skaniausios sultys, Laimutis Bikus tvirtina, kad iš saldūnų – nedidelių obuoliukų.

Apelsinai – dėl kvapo

Sulčių spaudykloje, esančioje Utenoje, Užpalių gatvėje, vos spėja suktis net 4 spaudėjai, darbo jiems užtenka nuo ryto iki 8 valandos vakaro. Spaudyklos administratorė Rūta Vijaikytė sako, kad klientų ilgai laukti neverčia, obuolius „iškeičia“ į sultis per 3 valandas. Į Utenoje bene seniausiai veikiančią spaudyklą atvažiuoja ir zarasiškiai, kitų aplinkinių miestelių gyventojai, norintys pasterizuotų sulčių „su kraneliu“. Sulčių spaudėjai, prieš trejus metus pradėję išpilstyti sultis į 5 l (2,20 Eur) ir 3 l (1,80 Eur) tarą, pastebi, kad ši paslauga paklausi, vis mažiau klientų benori nepasterizuotų sulčių.

R. Vijaikytė primena, kad sultims labiausiai tinka ne krituoliai, o skinti obuoliai, be to, klientai, norintys skanių sulčių, patys turėtų vaisius perrinkti.

„Labai supuvusius obuolius atrenkame, išmetame, nes sultys gali surūgti, bet visų daužtų obuolių nepastebėsime. Juk žmonės vidutiniškai atveža po 100–200 kg obuolių. Pageidaujant klientui, maišome obuolių ir moliūgų, svarainių, aviečių sultis. Kai kurie dėl kvapo prašo išspausti apelsinų sulčių – nusiperka kokių 10 vienetų šių vaisių. Sumaišius su dideliu kiekių obuolių sulčių, apelsinų skonio beveik nesijaučia, bet kvapas išlieka. Labai retai klientai prašo įmaišyti burokėlių sulčių“, – klientų pomėgius vardijo sulčių spaudyklos administratorė. Vėliau pradėję sezoną uteniškiai sako, kad jis jau įsibėgėjo, ir žada dirbti, kol bus klientų.

Renkasi mažesnes pakuotes

„Pernai per piką žmonės laukdavo 2–3 dienas, dabar viską padarome tą pačią dieną“, – sako Kaimynų gatvėje sultis spaudžiantis Marius Satkūnas, tačiau užsakovų trūkumu nesiskundžia. Kieme prie spaudyklos – keliasdešimt maišų obuolių, per pusdienį, kaip žada spaudėjas, jie virs sultimis. „Vaisius veža nuo pat ryto iki sutemų. Dirbame kasdien, labai retai, kai pristingam obuolių, pasidarome išeiginę“, – pasakoja jau beveik mėnesį spaudykloje besidarbuojantis M. Satkūnas. Pasterizuotų sulčių kaina čia beveik tokia patkaip kolegų ir konkurentų, o už išspaustų nepasterizuotų sulčių litrą prašoma 20 ct. Į specialią tarą sultis išpilstantis spaudėjas pastebi, kad šiais metais klientai labiau pamėgo mažesniais kiekiais supakuotą produkciją – vietoj 5 litrų vis dažniau renkasi trilitrines pakuotes.

dsc_0158 dsc_0156 dsc_0165 dsc_0163 dsc_0166

292 Iš viso matė 5 Šiandien peržiūrėjo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.