Home » Be kategorijos » Į ūkininkų turgų – su pirmaisiais gaidžiais

Į ūkininkų turgų – su pirmaisiais gaidžiais

Į ūkininkų turgų – su pirmaisiais gaidžiais

.

Rasa MILERYTĖ

4 valanda ryto – tokiu metu kiekvieną šeštadienį pradeda veikti Utenos ūkininkų turgus. Ir nors didžioji pirkėjų banga užplūsta apie 8 valandą, kantrūs prekybininkai čia budi nuo 6–6.30 val., nenorėdami pavienių lankytojų išleisti tuščiomis rankomis.

Baigėsi laikai, kai turguje buvo galima nusipirkti karvę ar arklį. Pagrindinės Utenos ūkininkų turgaus rudens sezono prekės – bulvės, svogūnai, kopūstai ir grūdai. Vienas kitas prekeivis siūlo ir burokėlių, česnakų, paėjėjus kiek giliau aptinkame du kioskus su lašiniais ir dešromis, o nedidelės turgaus teritorijos pakraštyje siūloma įsigyti drabužių.

7 valandą ryto apsilankėme ūkininkų turguje, pasidomėjome kainomis, pirkėjų įpročiais ir prekybininkų sėkme.

Atvažiuoja net iš Pasvalio

Grūdus ir miltus parduodantis Marius į Utenos turgų su prekėmis kiekvieną šeštadienį atvažiuoja net iš Pasvalio. Už 50 kilogramų grūdų maišą ūkininkas prašo 10 eurų, už tokį pat miltų maišą – dviem eurais mažiau – 8. Paklaustas, kaip sekasi prekyba, numoja ranka: nieko gero. Kodėl tada nemeta prekybos? „O ką daryt? Valgyti reikia“, – akivaizdžiai nepatenkintas dėmesiu sako vyras. Pasak ūkininko, Utenos turgus – vienintelė vieta, kur jis prekiauja, ir nors apie pardavimus atsiliepia neigiamai, panašu, kad bent kelionės išlaidos vyrui atsiperka.

Tėtį pavaduojanti Vaineta iš Anykščių atvežė kopūstų, bulvių ir svogūnų. Mergina labiau įpratusi būti pirkėjos, o ne pardavėjos rolėje, taigi nei apie pirkėjų poreikius, nei bandymus derėtis nieko pasakyti negali. Maišą svogūnų ji atiduotų už 3 eurus, už maišą bulvių prašo 8, o už maišą didelių kopūstų – 6 eurų. Per 4 valandas mergina viliasi parduoti nemažai, o kainos, pasak jos, panašios kaip ir pas kitus prekeivius. „Labai iškelti kainų negalim, nes niekas nepirktų“, – teigia Vaineta.

Pasak ūkininko sūnumi save pristatančio Daumanto, prekyba šiandien dar neįsibėgėjo ne dėl oro. Pirkėjų, anot vaikino, kol kas nėra, nes dar ankstyvas rytas. Pagrindinė užpalėno Daumanto prekė – rauginta produkcija: kopūstai, agurkai, virti konservuoti burokėliai, bet galima įsigyti ir šviežių daržovių. Pvz., kilogramas šviežių kopūstų kainuoja 20 centų. Kas šeštadienį prekiauti atvykstantis Daumantas ketina tuo užsiimti iki pirmųjų stipresnių šalnų, o paskui, pasak vaikino, prekyba sustoja.

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio, lapkričio 11 d. UTENOS APSKRITIES ŽINIOSE. 

img_0002

Ūkininkų turguje / Rasos Milerytės nuotraukos

img_0004 img_0007 img_0013 img_0017

184 Iš viso matė 10 Šiandien peržiūrėjo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.