Home » Miesteliai » Ignaliniečių prisistatymas žuvienės virimo čempionate Šilutėje

Ignaliniečių prisistatymas žuvienės virimo čempionate Šilutėje

Ignaliniečių prisistatymas žuvienės virimo čempionate Šilutėje

Rugsėjo 8 dieną Ignalinos rajono vietos veiklos grupės komanda su palaikymo grupe pirmą kartą dalyvavo Šilutėje vykusiame dešimtajame tarptautiniame Žuvienės virimo čempionate. Net 57 komandų šiemet sulaukęs įspūdingas renginys vyko istorinėje Šilo karčemoje – senojo turgaus aikštėje, Šyšos pakrantėje.  Atstovauti Ignalinos kraštą ir užimti garbingą žuvienės virimo šefo postą buvo pakviestas sertifikuotas šio tautinio paveldo valgio meistras Valdas Gaidelis. Po komandų prisistatymo užvirė darbas. Šefai ir jiems talkinantys sukosi apie katilus ir pagal jiems vieniems žinomus receptus kūrė savito skonio žuvienes. Kiekviena komanda gavo sunumeruotus dubenėlius, į kuriuos supylė žuvienės pavyzdžius ir pristatė į atskirą palapinę, kur skonius vertino garbi komisija.

Šefo žuvienės skonis

Valdas Gaidelis žuvienę virė iš Ignalinos krašte auginamų karpių. Pagardinimui naudojo 12-kos žolelių mišinį, pasitelkė ir savo firminio recepto perliukus. Bebaigiant virti žmonės rikiavosi prie katilų ilgiausiose eilėse. Ir prie Ignalinos stendo būriavosi dešimtys norinčiųjų paragauti Rytų Aukštaitijos žuvienės. Didelis 70 litrų katilas tuštėjo labai greitai. Prie žuvienės dar siūlytos su lupena virtos bulvės. Žmonės ne tik valgė, bet ir smagiai bendravo, klausinėjo apie Ignalinos kraštą. Ypač aktyviai Ignalina domėjosi būrelis lietuviškai kalbančių vokiečių bendrijos narių.

Čempionate iš viso išvirta ir išvaišinta apie 3 tonas 900 litrų žuvienės. Komisija žuvienę vertino ne tik pagal jos skonį, bet ir pagal skaidrumą. Atskiroje kategorijoje buvo vertinta žuvies sriuba, nes tarp daugybės ragautų ir matytų žuvienių buvo ir panašesnių į bulvienes ar į šiupinius. Pavyzdžiui, Vokiečių komanda tirštą žuvies sriubą virė su kelių rūšių paprikomis.

Kaip vėliau sakė Ignalinos komandos šefas Valdas Gaidelis, mūsų žuvienės skaidrumas nukentėjo dėl karpio ir žalumynų. Skaidri žuvienė dažniausiai verdama iš starkio, kuris labiau prieinamas pajūrio kraštui. Kaip minėjo mūsų žuvienės meistras, ignaliniečiai neturi šviežio starkio, jį galima atsivežti tik šaldytą, o iš šaldytos žuvies geros žuvienės neišvirsi. Tačiau Valdas Gaidelis jau užsikrėtė šventės dvasia, azartu ir drąsiai pareiškia, kad čempionų vėliavą, kuri šiais metais iškeliavo į Mažeikius, tikrai atveš ir į Ignaliną, nes mūsų kraštas to vertas. „Dalyvavimas šiame čempionate buvo mūsų pirmas rimtas žingsnis į Vakarus, pristatant ir reklamuojant Rytų Aukštaitijos mitybos kultūrą bei visą nuostabų kraštą…“,– sako didelę patirtį turizmo ir maitinimo versle turintis ežerų krašto patriotas.

Šventės apdovanojimų teikimo ceremonijoje buvo pagerbti žuvienės ir žuvies sriubos virimo varžytuvių prizininkai. Absoliutus čempionato nugalėtojas gavo čempiono žiedą, vėliavą, o komanda Mažeikių „Kobinys“ išdidžiai išsinešė įspūdingą prizą – 30 kilogramų šamą.

Parengė Lina Kovalevskienė

dscn0770 dscn0811d dscn0816

187 Iš viso matė 7 Šiandien peržiūrėjo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.