Home » Gallery » Aktualijos » Nauja maitinimo tvarka – tai drastiškas vaikų gąsdinimas?

Nauja maitinimo tvarka – tai drastiškas vaikų gąsdinimas?

Nauja maitinimo tvarka – tai drastiškas vaikų gąsdinimas?

Daiva ČEPĖNIENĖ

Nuo rugsėjo visose Lietuvos ugdymo įstaigose įsigaliojo nauja vaikų maitinimo tvarka. Naujos įstatymo pataisos numato, kad vaikams turi būti užtikrintas sveikesnio maisto tiekimas, ribojamas cukraus, druskos, riebalų vartojimas, pateiktos rekomendacijos, kokių užkandžių vaikai gali įsidėti iš namų eidami į mokyklą ar darželį. Lietuviai nuo seno mėgo valgyti riebų ir sotų maistą. Ankstesniais laikais mokyklos valgykloje nusipirkti bandelę su saldinta arbata ar pietums suvalgyti dešrelę su bulvių koše ir riebiu padažu buvo įprasta. Taip besimaitindama užaugo ne viena karta. Ir nei nutukimo atvejų, nei susirgimų diabetu atrodo pernelyg dažnai nepasitaikydavo. Kas kita rinkoje atsiradę įvairūs bulvių traškučiai, guminukai, spragėsiai, saldūs gazuoti gėrimai ir kitoks šlamštas viliojantis vaikus ir sveikatai naudos tikrai nepridedantis. Taigi Sveikatos apsaugos ministerija ėmėsi veiksmų keisti jauniausių visuomenės atstovų maitinimosi įpročius. Įsigaliojus naujajai tvarkai papildytas ir draudžiamų vaikams tiekti produktų sąrašas. Pieno produktai su glajumi, glaistu, šokoladu, valgomaisiais ledais, džiūvėsėliuose apvolioti kepti mėsos, žuvies gaminiai, Baltijos jūros strimėlė, silkė, padažai su spirgučiais, kisieliai, produktai su GMO nuo rugsėjo išbraukti ir vartotinų produktų sąrašo. Mokykloms ir darželiams perkant produktus būtina atsižvelgti į bendrą cukraus, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekį esantį sudėtyje. Pvz. 100 gramų duonos cukrus negali viršyti 5 gramų, druskos ruginėje duonoje negali būti daugiau kaip 1,2 gramų, o skaidulinių medžiagų turi būti nemažiau, kaip 6 gramai. Tuo tarpu socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos ir tėvelių pasipiktinimo komentarai, kad vaikai iš mokyklų ir darželių į namus grįžta alkani, o įstatymų kūrėjai ministerijų kavinėse ir toliau maitinasi cepelinais su spirgučiais, gruzdintomis bulvytėmis ir karbonadais apvoliotais džiūvėsėliuose. Beje ir parduotuvių vitrinose nemažėja produktų prikimštų įvairiausių sveikatai nepalankių priedų: konservantų, stabilizatorių, dažiklių, tirštiklių, skonio stipriklių ir t. t. Žinoma, galima rinktis tai kas sveika, ekologiška. Tik deja pastarieji produktai yra ganėtinai brangūs ir toli gražu ne kiekvieno eilinio kišenei. Pietų metu dabar ugdymo įstaigose vaikams tiekiamos mažesnės sriubos porcijos, antrojo patiekalo trečdalį sudaro daržovės. Tarkuotų bulvių patiekalai gali būti ruošiami ne dažniau kaip kartą per dvi savaites, virtų – kartą per savaitę. Arbata vaikams tiekiama be cukraus. Saldintus gėrimus, sultis, kuriuose cukraus ne daugiau kaip 5 g / 100 g, vaikai gali gerti tik priešpiečių ir pavakarių metu. Na o saldžius gimtadieninius tortus su draugais gali visai pamiršti. Naujoji tvarka, pasak vaikų sveikata susirūpinusių specialistų, leis ugdyti sveikesnius ir laimingesnius vaikus. Tačiau įpročius pakeisti nėra taip paprasta. Ir ar patys vaikai nesiims koreguoti situacijos ir mokyklose tiekiamo sveiko maisto neiškeis į greitą maistą parduodamą artimiausiose kebabinėse, greito maisto užkandinėse, parduotuvėse?

Apie naują vaikų maitinimo tvarką pasikalbėjome su Utenos ugdymo įstaigų atstovais. Skaitykite apie tai šeštadienio, spalio 6 d. „Utenos apskrities žiniose“.

dsc_0313

Gimnazistė Svajūnė Stankelytė sako, kad patiekalų kainos mokykloje pakilo, o porcijos sumažėjo / Daivos Čepėnienės nuotraukos

dsc_0299 dsc_0300 dsc_0301 dsc_0305 dsc_0298 dsc_0308 dsc_0306 dsc_0307

dsc_0310

dsc_0311

dsc_0323 dsc_0322 dsc_0320 dsc_0317

 

1472 Iš viso matė 1 Šiandien peržiūrėjo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.