Home » Gallery » Verslas » Užpalių ūkininkams vertingiausios agronomijos pamokos – nuosavuose šiltnamiuose

Užpalių ūkininkams vertingiausios agronomijos pamokos – nuosavuose šiltnamiuose

Užpalių ūkininkams vertingiausios agronomijos pamokos – nuosavuose šiltnamiuose

Daiva ČEPĖNIENĖ

Atėjus pavasariui rimtesni daržovių augintojai ir mėgėjai siaubia sėklų parduotuves, maišais tempia į namus žemes, sėja, daigina, o kai kurie jau ir skanauja pirmąsias ant palangių užsiaugintas prieskonines daržoves. Pasikalbėti apie pavasarinius darbus, daržovių auginimą, paklausti naudingų patarimų nuvykome į Užpalius pas ūkininkus Angelę ir Ramūną Milius.

Pomidorų auginti neapsimoka

Pasak kalbintų ūkininkų, dauguma šiltnamininkų Lietuvoje daržoves augina mineralinėje vatoje, laistymą, tręšimą, vėdinimą kontroliuoja kompiuterizuotomis automatinėmis sistemomis. A. ir R. Miliai tuo tarpu juokauja, kad gyvena dar akmens amžiuje, šiltnamius dengia politilenu, o daržoves augina žemėje. „Tokių augintojų kaip mes lieka vienetai. Profesionalus šiltnamininkas iš hektaro per sezoną gali priskinti apie 260 tonų agurkų. Tuo tarpu mes neužauginame tokių didelių kiekių derliaus“, – kalbėjo R. Milius. Pašnekovų ūkyje šiltnamiai užima daugiau nei hektarą teritorijos. Daržovėms auginti įrengta 10 šiltnamių. Didžiąją dalį užima agurkai, mažesnė dalis palikta pomidorams. Anot ūkininkų, dabar pomidorų auginti neapsimoka, mat įvairiausių rūšių pomidorai į Lietuvą atvežami iš įvairių šalių. Tuo tarpu agurkai skaniausi, kai valgomi skynimo dieną, tokio skonio žmonės pasiilgsta, todėl atvežtiniai agurkai nebūtų tokie paklausūs ir perkami. „Prekybos vietose lietuviškų pomidorų nelabai ir berasi. Net ir stambiausi daržovių augintojai mažina auginamų pomidorų plotus arba iš viso juos auginti atsisako. Dabar netgi konservuotų lietuviškų daržovių parduotuvėse nebėra, nes perdirbėjams daržoves palankesnėmis kainomis tiekia Lenkija, Rumunija, Indija ir kt. šalys, kur pigi darbo jėga ir palankios oro sąlygos. Lietuviai augintojai nepajėgūs užaugintų daržovių parduoti mažomis kainomis. Tokie smulkūs augintojai kaip mes tik laiko klausimas kiek dar išsilaikysime. Bet vis dar paklausi išlieka lauko daržininkystė, stengsimės išlaikyti perdirbimo cechą“, – vienas kitam antrino pašnekovai. Taigi kovo pradžioje A. R. Miliai jau buvo nusipirkę bulvių sėklos, pasėję pomidorus. Bulvių sėklą ūkininkai perka elitinės klasės, kurios kilogramas kainuoja apie 60 centų. Jomis užsodina 2 hektarus ploto. Bulvės šeimos ūkyje sodinamos sudaigintos, darbus palengvina technika, tačiau kiekviena bulvė į žemę padedama rankomis, kad nenulūžtų daigas. Bulvių laukai tuomet uždengiami agro plėvele. Bulviasodį šiemet Miliai tikisi pradėti kovo pabaigoje. Šeima be minėtų daržovių taip pat augina kopūstus, moliūgus. Kopūstų užauginama apie 100 tonų, bulvių iš hektaro 30–35 tonos, tačiau šiuos skaičius žinoma pakoreguoja ir oro sąlygos.

Užpalėnų ūkyje dirba 2 nuolatiniai darbuotojai, sezono metu įdarbinama apie 10.

img_0058

Angelė Milienė sako, kad jų ūkyje darbų gausu ir žiemą, ir vasarą / Daivos Čepėnienės nuotraukos

Į naujas veisles nesidairo

Milių šeima sukaupusi 24 metus daržovių auginimo patirtį. Specialių agronomijos mokslų nėra mokęsi, tačiau vertingiausias pamokas, kaip teigė pašnekovai, įgijo per darbinę patirtį ir patirtus nuostolius. „Nuo senų laikų bendraujame su agronome, mokslų daktare Marija Čižauskiene iš Kėdainių. Į ją visada kreipiamės, kai reikia konsultacijos. Ji mums suteikė daug informacijos, žinių, patarimų“, – pasakojo R. Milius. Anot pašnekovų, šiais išmaniųjų technologijų laikais yra kur kas paprasčiau, bendrauti galima nuotoliniu būdu. „Jei pamatei, kad augalas serga, nuskini jo lapą, nufotografuoji ir nusiuntęs nuotrauką gali konsultuotis. Pasisemiame saują žemių, vežame į laboratoriją, kad sužinoti ko augalui trūksta, ko lapas geltonuoja ar pan.“ – apie kasdienius darbus besimokant iš klaidų pasakojo pašnekovai. Daržovių augintojai Miliai neslepia – nors sukaupta nemenka patirtis, klaidų vis tik pasitaiko. Dėl to augindami daržoves Miliai nesiblaško tarp veislių ir į naujoves nesidairo. Pašnekovai tikino, kad kiekviena veislė turi savo charakterį, savo auginimo ypatumus. Pavyzdžiui, pailgos formos pomidorų veislės yra reiklesnės. Tuo tarpu mažesnius vaisius nokinančios veislės mažiau reiklios. „Kad augintum naują augalo veislę ar rūšį ir, kad ji būtų derlinga, sėkmingai augtų reikia ir daug naujų žinių. Mes auginame vienintelę agurkų veislę „Mirabelle“. Šios veislės agurkų vaisiai skanūs, tinka konservuoti, rauginti. Pirkėjai taip pat vertina šios veislės agurkus. Anksčiau esame bandę auginti ir kitokius, tačiau nebuvo paklausu“, – pasakojo A. Milienė. A. ir R. Milių šiltnamiuose auga „Tamaris“ veislės pomidorai. Viena šios veislės pomidorų sėkla kainuoja apie 20 centų. Ūkininkai yra auginę ir „Brooklyn“, „Raissa“ veisles. Šių veislių pomidorai, anot pašnekovų, išvaizdūs, derlingi, tačiau prastesnių skonio savybių. Rinkdamiesi pomidorų sėklas ūkininkai Miliai ieško tokių, kurie būtų atsparūs ligoms ir turėtų geras skonio savybes. O šiais metais sėklas pirko Latvijoje, nes ten pigiau. „Norint išsilaikyti tenka ieškoti palankesnių kainų“, – teigė A. Milienė.

Pataria išlaikyti atstumą ir tinkamai genėti

„Anksčiau pomidorus sėdavome sausio pabaigoje vasario pradžioje. Bet taip anksti pasėti pomidorų daigai ištįsdavo. Dabar pomidorus sėjame apie kovo 5–6 d., agurkus ir kopūstus balandžio pradžioje“, – pasakojo A. Milienė. Augalas, anot pašnekovės, perkeliamas į šiltnamį turi būti jaunas ir stiprus, bet neperaugęs. Perkant peraugintą daigą mažai tikėtina, kad jis augs sėkmingai ir duos gausesnį derlių. Miliai patarimų žmonėms negaili, dažnai sulaukia pirkėjų klausimų prekiaudami turguje. „Žmonės dažnai klausia, kodėl susisuka pomidorų lapai, galvoja, kad per daug patręšė. Bet dažnai taip nutinka dėl per didelės temperatūros kaitos šiltnamyje, kai augalas patiria stresą ir gali nustoti augti“, – patirtimi dalijosi pašnekovė. Kita dažnai daroma klaida – per tankus augalų sodinimas. „Žmonėms neretai atrodo, kad kuo daugiau daigų augs šiltnamyje, tuo daugiau derliaus bus. Bet tai yra mitas. Sodinant daigus reikia laikytis atitinkamo atstumo, taip pat teisingai genėti nes augalams būtina šviesa“, – pasakojo ūkio šeimininkai. Sodinant žemaūgius ar pusiau aukštaūgius pomidorus daržovių ūkio savininkai pataria išlaikyti bent pusės metro atstumą tarp daigų. „Žemaūgės pomidorų veislės anksčiau sunokina derlių, jų genėti nereikia. Pusiau aukštaūgius, aukštaūgius pomidorus genėti būtina. Jie labai greitai augina atžalas ir žmonėms neretai būna gaila jas, su jau susiformavusiais žiedynais, nuskinti. Bet daug sukrautų žiedynų ant augalo dar negarantuoja didesnio kiekio derliaus. Tinkamai genimas augalas gali geriau vėdintis, kas taip pat yra svarbu ligų profilaktikai, užkertamas kelias puvinių atsiradimui. Žmonės dažnai klausia kodėl juoduoja pomidoro vaisiaus galiukas ir mano, kad tai liga. Tačiau taip nutinka dėl to, kad augalui trūksta maisto medžiagų, dažniausiai kalcio“, – pasakojo pašnekovė. Agurkams šiltnamiuose Miliai taip pat neleidžia išsišakoti. Sodinant agurkų daigus paliekamas 45 cm atstumas tarp daigų ir 1 metras praėjimui tarp eilių. „Agurkus dažniausiai puola miltligė ir erkės. Pirmas požymis, kad agurkus apniko erkė yra adatos galiuko dydžio taškeliai ant lapo. Dėl šių kenkėjų agurkų lapai pradeda geltonuoti. Jeigu ant agurko lapo kitos pusės atsirado voratinkliukų, vadinasi, šių kenkėjų ant augalų yra daug. Kad įveiktume erkes mes perkame grobuonis, t. y. kitos rūšies vabalus, kurie minta erkėmis. Kovojame natūralia ir veiksmingiausia priemone, nes šie kenkėjai cheminių priemonių nelabai bijo“, – pasakojo ūkininkai.

Pataria nenaudoti kurmių išraustos žemės

Sėti sėklas Užpaliuose ūkininkaujantys Miliai pataria į universalią žemę skirtą sėjimui ir jokiu būdu nekišti sėklų į liaudyje labai gera vadinamą kurmiarausių žemę. Mat pastaroji žemė yra negyva, išrausta iš giliai, ant jos neauga net žolė. Tręšti išdygusių daigų, pasak A. Milienės, taip pat nereikia, nes pirktinėje žemėje gausu augalui reikiamų medžiagų. „Per daug trąšų augalui nieko gero neduos. Geriau, kad augalas augtų truputį alkanesnis, tai labiau jį skatina žydėti ir vesti vaisius. Kai augalas jaučia gręsiantį išnykimą metasi į žiedus ir vaisių auginimą. Kai augalas sotus – jam nerūpi auginti vaisius, jis tik veši ir augina vešlius lapus“, – teigė pašnekovė. Yra žmonių, kurie sėklas ateinantiems metams pasiruošia iš pačių užsiaugintų sunokusių daržovių. Tačiau A. Milienė nepataria to daryti, ypač iš hibridinių veislių. „Iš tokių sėklų nieko gero nebus, nes vyksta hibrido skilimas. Mes perkame profesionalias sėklas, dažniausiai prancūziškas. Pomidorų derlingumui didinti iš Olandijos atsisiunčiame kamanes. Nes esant per aukštai temperatūrai šiltnamiuose žiedynai savaime neapsidulkina ir išbyra. Kamanės derlingumą padidina apie 30 procentų. Vienas pomidoro daigas mūsų šiltnamiuose išaugina iki 10 kekių pomidorų“, – pasakojo ūkininkai.

Darbymetis Angelės ir Ramūno Milių ūkyje nesibaigia net žiemą. Šaltuoju metų laiku čia vyksta gamyba, rauginamos visos ūkyje užaugintos daržovės: agurkai, pomidorai, obuoliai, česnakai, morkos, burokėliai. Perdirbimu šeima užsiima jau apie 10 metų. Pašnekovė mielai pasidalino ir rauginimo receptu. Pasirodo, kad Milių perdirbimo ceche naudojamas tradicinis daržovių raugimo būdas. Į 10 litrų vandens dedama pusė kilogramo druskos, krienų, vyšnių, serbentų lapai, česnakai, krapai. Šiuo mišiniu užpilamos daržovės ir laikomos vėsioje patalpoje. „Agurkus pradedame raugti rugpjūčio mėnesį, kai dauguma žmonių atostogauja ir nenori galvoti apie daržovių atsargų ruošimą žiemai. Tuo imame rūpintis mes. Išmokti raugti daržoves privertė gyvenimas. Kai tu matai, kad daržovių skynimas kainuos brangiau nei tu uždirbsi jas pardavęs tai nori nenori pradedi galvoti apie perdirbimą“, – pasakojo Angelė Milienė. Ūkininkų gaminama produkcija prekiaujama UAB „Utenos prekyba“ parduotuvėse, bet didžiausi kiekiai išvežami į Vilnių.

img_0053

 Besilankant Milių ūkio daigyne gėlės jau krovė pirmuosius žiedelius

img_0047

Ankstyvieji agurkai numatyti šeimos poreikiams, didesni kiekiai bus sėjami vėliau

img_0056

 Į saulę stiebiasi pomidorai

img_0050 img_0046

img_0064

1604 Iš viso matė 1 Šiandien peržiūrėjo

Comments 3 komentarai

  1. Ona parašė:

    Sekmes siems sumaniems ukininkams drabstuoliams, pagarba naturaliai auginamtiems, labai gerbiu tokius zmones.

  2. Jurgita parašė:

    Labai skanios visos darzoves. Sekmes, kantrybes ir sveikatos jums.

  3. Audronė parašė:

    Informatyvus straipsnis. Nuoširdžiai atviri ūkininkai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.