Home » Gallery » Verslas » Rokiškio duonos kepėjai plečia veiklą – Utenoje perdirbs grikius

Rokiškio duonos kepėjai plečia veiklą – Utenoje perdirbs grikius

Rokiškio duonos kepėjai plečia veiklą – Utenoje perdirbs grikius

Kristina SAKAITĖ

„Kai pasakai, kad penkių aukštų pastatas reikalingas grikiams išlukštenti, niekas tuo netiki“, – beveik rimtai sako UAB „Lašų duona“ generalinė direktorė Iveta Aukštuolienė aprodydama atnaujintas patalpas ir įrengimus. Vos prieš mėnesį Utenoje, Pramonės rajone pradėjusi veikti grikių perdirbimo gamykla – naujas veiklos etapas Rokiškio bendrovei, geriau žinomai dėl savo kepamų duonos ir pyrago gaminių. Tai naujovė ne tik pačiai įmonei – Baltijos šalyse tai  trečioji tokio pobūdžio gamykla.

Maždaug prieš metus likvidavus bendrovę „Utenos duona“ ir atsiradus tuščioms patalpoms, rokiškėnai pakeitė planus – nors ruošėsi verslą plėsti Rokiškyje – jau turėjo projektą ir leidimą statyboms – bet nusprendė investuoti Utenoje. Pastato rekonstrukcija ir nauji įrengimai atsiėjo apie 1,5 mln. eurų. Per parą gamykloje perdirbama 30 tonų grikių, gamybos apimtis planuojama didinti.

Lietuviai iš grikių gamina šakočius, japonai – makaronus

Grikių perdirbimo gamykloje gamyba nenutrūksta visą parą, nors pamainomis dirba vos 10 žmonių. Rankų darbo prireikia nedaug, įrengimai darosi vis protingesni – mašinomis grūdai valomi, rūšiuojami, garinami, lukštenami, atrenkami nekokybiški, suskilę.

Ateityje daugiau žmonių turėtų dirbti pakavimo ceche, administracijoje, iš viso planuojama priimti dar 15 darbuotojų.

„Grikius superkame iš Aukštaitijos regiono ūkininkų. Tai ne vienerių metų mūsų veikla, tik anksčiau mes supirktus grūdus parduodavome partneriams. Kilo idėja perdirbti juos patiems ir vartotojui pateikti galutinį produktą. Po mėnesio dar sunku pasakyti, ar idėja pasiteisino, tačiau jau dabar matome, kad poreikis yra. Tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje, nes produktai iš šių kruopų, neturinčių gliuteno, tik populiarėja. Mūsų grikiai jau spėjo iškeliauti į kitas pasaulio šalis – Australiją, Kanadą, JAV, Europos šalis. Planuojame eksportuoti apie 70 proc. produkcijos“ , – apie naują veiklą kalba bendrovės vadovė I. Aukštuolienė.

Tiesa, kiekvienoje šalyje grikių valgymo kultūra skirtinga. Pasak verslininkės, Vakarų europiečiai nelabai supranta, kas yra grikių kruopos, jas daugiausiai valgo išeiviai iš Rytų – rusai, ukrainiečiai. Vokiečiai pamažu ragauja žalius grikius  kaip sveiką kruopą, o lietuviai mėgsta paskrudintus. Grikių miltų šakočiai – irgi lietuvių išradimas.  Japonai valgo grikių makaronus, bet ne kruopas, o prancūzai vartoja grikių miltus, nes jų nacionalinis patiekalas yra grikių blynai.

Rokiškėnai, pristatantys naują prekės ženklą „Biorina“, tikisi, kad lietuviškus grikius pamėgs ir kinai, su šios šalies verslininkais deramasi ne tik dėl duonos gaminių, bet ir grikių eksporto.

 

<…>

 Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Utenos apskrities žiniose“. 

dsc_1980

UAB „ Lašų duona“ generalinė direktorė Iveta Aukštuolienė sako, kad grikiai iš Utenos eksportuojami į JAV, Australiją,

Europos šalis / Kristinos Sakaitės nuotraukos

dsc_1976

Per mėnesį Utenoje perdirbama 30 tonų grikių 

dsc_1977

dsc_2005

 

dsc_1982

dsc_1984

dsc_1991

dsc_2007 dsc_1973 dsc_1997

 

 

 

 

1236 Iš viso matė 4 Šiandien peržiūrėjo

Comments (1)

  1. Anonimas parašė:

    Gaila, kad ne

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.