Daiva ČEPĖNIENĖ
Ankstyvą pavasarį vis labiau norisi šviežių daržovių. Parduotuvėse jų gausu, tik didesnė dalis, žinoma, būna atvežtinės iš užsienio. Lietuvos ūkininkų šiltnamiuose paruošiamieji darbai prasidėjo žiemai persiritus į antrąją pusę. Netrukus galima tikėtis ir lietuviškų daržovių derliaus. Apie pavasarinius darbus, prasidedantį sezoną bei būsimą derlių pasikalbėjome su Anykščių rajono ūkininku Audriumi Juška bei Užpaliuose ūkininkaujančiais Angele ir Ramūnu Miliais.
Atiduoti užauginto derliaus pusvelčiui neapsimoka
Užpaliečių Angelės ir Ramūno Milių ūkyje šaltuoju metų laiku taip pat vyksta veikla, tik čia šiuo metu daržovės raugiamos. Daugiausiai rauginama kopūstų, agurkų, taip pat česnakai, pomidorai ir obuoliai. Tik šiemet dėl mažo obuolių derliaus ir raugiama jų buvo mažiau. „Raugiame tradicines daržoves, labai neeksperimentuojame, nes naujiems eksperimentams reikalingos receptūros, o tai atsiremia į finansinius išteklius. Raugimo sezonas pas mus prasideda rudenį ir baigiasi tik pavasarį. Raugintų produktų nesandėliuojame, tiesiog atitinkamoje temperatūroje laikome šviežias daržoves, o raugiame pagal užsakymusu, – sako A. Milienė.
<…>
Visą straipsnį skaitykite trečiadienio „Utenos apskrities žiniose“.